Les xarxes socials són una finestra de promoció per a qualsevol empresa: tant petites com grans, cada cop és més freqüent que els negocis recorrin a aquestes eines virtuals per anunciar els seus productes o serveis. Tot i així, publicar qualsevol cosa no sempre pot ser una bona idea. Per això, et recomanem que no facis el següent:
No donar importància a les publicacions
És important configurar una estratègia a l’hora de publicar una informació: un dels punts clau és decidir els temes dels quals es vol parlar. Així doncs, es preferible no publicar continguts que tractin sobre temes controvertits, com ara política o religió.
No tenir cura amb les respostes als usuaris
Cal contestar no només als comentaris positius, sinó també els negatius. Tot i així, i sempre en funció del context, en ocasions serà preferible guardar silenci.
Publicar notícies falses i suplantació de la marca
Una notícia falsa, provinent de mitjans de comunicació poc fiables o de comptes falses a les xarxes socials, pot perjudicar greument la reputació d’una empresa. De la mateixa manera, un usuari pot crear un compte fent-se passar per un negoci per estafar als clients del negoci original. En aquest cas, és important que l’afectat busqui per Internet i, en cas de trobar un compte fals, ho reporti i denunciï.
No monitoritzar
Les xarxes socials ofereixen eines per conèixer com interactuen els usuaris amb el compte d’un negoci (franja d’edat, sexe, abast, etcètera). Cal monitorar aquestes dades per optimitzar el perfil de l’empresa i publicar continguts que s’ajustin a les demandes dels seguidors.
Descuidar les xarxes socials dels treballadors
Les empreses poden assessorar i aconsellar als seus empleats com utilitzar les seves xarxes personals de forma més adequada. Molts clients busquen no només referències de l’empresa, sinó dels propis treballadors, per la qual cosa convé que la imatge que transmeten aquests no sigui perjudicial per a la companyia.