
La revetlla de Sant Joan és una festa que es fa arreu del país amb formes molt diferents. Nosaltres us fem una selecció perquè no perdeu detall de la nit més curta de l’any!
La Flama del Canigó | 22 i 23 de juny
La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen a uns 400 municipis dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

Festes de Sant Joan de Ciutadella | Del 20 al 25 de juny
Les festes de Sant Joan són les festes majors que se celebren des de fa segles a Ciutadella de Menorca. Els dies més concorreguts són el 23 i 24 de juny, però també són interessants la vetlla des Be i el dia des Be. En el següent enllaç podràs trobar un resum dels actes d’aquesta festa.

Revetlla a Barcelona | 23 de juny
La revetlla de Sant Joan de Barcelona és una de les més destacades de Catalunya. El 23 de juny a la tarda la Flama del Canigó arriba a la plaça de Sant Jaume, on és rebuda per les autoritats municipals, l’Àliga de la Ciutat i els Gegants de la Ciutat, mentre sona la cançó «Muntanyes del Canigó». Tot seguit, els representants de cada barri agafen el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat. Amb l’encesa de les fogueres comencen les revetlles a les places i carrers dels barris barcelonins i, paral·lelament, els sopars populars, espectacles pirotècnics, balls i molta gresca fins a la matinada.
Revetlla a Tarragona | 23 de juny
Els principals actes a la ciutat de Tarragona es realitzen al Serrallo, amb l’arribada de la flama del Canigó, i a la Rambla Nova, amb la Cercavila de Foc protagonitzada per les colles de foc local acompanyades d’algunes colles convidades, que clou amb l’encesa de la foguera. En diverses places de la ciutat tenen lloc revetlles que finalitzen amb la sortida del sol.

Falles Sant Joan d’Isil | 23 de juny
A Isil, la nit de Sant Joan és una nit màgica és nit de falles. Les falles del Pirineu van ser declarades Patrimoni de la Humanitat l’any 2015. Al capvespre, els fallaires esperen pacients el senyal, i comencen a baixar per la muntanya formant un camí de foc. Després d’una hora de baixada arriben al poble al camí de l’església on fan tes creus a la porta del cementiri per retre homenatge als antics fallaires, demanar sort i conjurar els mals esperits.

Baixada de torxes d’Alins | 23 de juny
La baixada de falles d’Alins el dia de la revetlla de Sant Joan es va tornar a reprendre ara fa quasi 30 anys, després d’una època en què es va deixar de practicar. Els fallaires inicien el camí fins a l’ermita de Sant Quirc, on s’encenen totes les torxes. A la tornada, un cop arribats al poble, deixen la seva torxa damunt de la falla major perquè s’encengui. És aleshores quan comença el ball típic de festa major, mentre es reparteix coca de Sant Joan i vi per qui en vulgui.
