
El 16 de maig es va celebrar MUTARE, una jornada de reflexió i co-creació adreçada al sector cultural i social per tal d’identificar els elements i factors que incrementen el potencial transformador dels projectes culturals. Una iniciativa de la Fundació Carulla.
En aquest sentit, la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, va parlar “d’un moviment que comença avui i que només és possible si el construïm junts. Vivim un moment d’incertesa a nivell global, de canvi de paradigma… quin és el paper de la cultura avui? Quin impacte tenen els nostres projectes culturals?”, va reflexionar en veu alta.
Algunes xifres de MUTARE evidencien l’èxit de la jornada: 300 persones, 10 ponents, 1.950 idees i 75 propostes amb les quals es va elaborar el decàleg dels elements que incrementen el poder transformador dels projectes culturals:
Decàleg dels elements que incrementen el potencial transformador dels projectes culturals
- Generació de canvis reals. La cultura entesa com a recurs davant dels reptes socials, donant resposta a les necessitats detectades. Mobilitzant i cridant a l’acció, generant impacte social i emocional.
- Cultura com a eix central de la vida de les persones. Integració de la perspectiva cultural de manera transversal en el sistema educatiu i en les polítiques públiques, per aconseguir que la cultura sigui un eix central en totes les dimensions de la vida de les persones. Generant una base de valors compartida que ens ajudin a provocar aquests canvis reals a la societat.
- La persona, al centre. Situació de la persona al centre, apoderant-la perquè pugui desenvolupar una mirada crítica i perquè sigui protagonista del canvi social.
- Connectar des de l’emoció i la il·lusió pel canvi. Escoltar, actuar des de l’emoció per connectar amb les persones. Treballant en el reconeixement de l’altre, des del treball emocional. Generar felicitat a partir de l’autenticitat.
- Sentit crític. Provocant el sentit crític de la societat i produint canvis efectius en la mateixa: en les relacions de poder, en els relats, en les teories assumides, en la creació de noves relacions, en l’activació de recursos latents.
- Perspectiva educativa. Promoció d’espais d’interrelació a l’àmbit educatiu per provocar la motivació per la cultura, per conèixer noves experiències i per connectar realitats que ens ajuden a entendre i millorar la pròpia.
- Aportació d’innovació artística i social. Construcció de noves mirades que ens fan créixer com a persones i com a societat, amb una clara vinculació amb la dimensió ètica dels valors i els drets socials.
- Implicació i co-creació. Involucrant al màxim nombre de persones, connectant i sumant experiències, i generant lideratges compartits i dinàmiques de co-creació. Teixint xarxes i promovent la participació dels diversos agents implicats: teixit social, societat civil, finançadors i col·laboradors, mitjans de comunicació.
- Rigor metodològic. Implementació de metodologies preestablertes, mesurant els resultats i transferint-los a altres entorns per provocar un efecte multiplicador per al canvi social.
- Sosteniblitat. Generació de llocs de treball i activitat econòmica. Viabilitat i sostenibilitat econòmica i organitzativa. Resposta als criteris d’eficiència en l’assoliment de resultats i generació de finançament propi.

El decàleg va ser possible gràcies a les aportacions inspiradores i les reflexions de Pilar Velilla (alcaldia de Medellín, Colòmbia), Ada Vilaró (UrGentEstimar), Jorge Sánchez (Nau Bostik), Raul Martínez (Monkingme), Alba, coneguda com a Bittah (Versembrant), Clara Peya de Les Impuxibles, Marisol López, directora de cultura digital de l’ICEC, Òscar Esteban de Tot Raval i Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural. Bibiana Ballbé va conduir l’esdeveniment, Jordi Sellas el debat, i Xavier Verdaguer va dinamitzar els grups de treball. El president de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa, va agrair l’assistència als presents i va destacar la qualitat de la feina i l’energia desplegada durant la jornada.
La Fundació Carulla treballa per a promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, amb la voluntat d’enfortir el sentit de pertinença. Els projectes actuals de la Fundació giren a l’entorn de tres àmbits d’acció: Educació, Cultura i Societat.
Podeu trobar més informació a la web: www.mutare.cat i als perfils de Facebook i Twitter de la Fundació Carulla.