La Col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona va completar l’any passat un dels projectes més ambiciosos de recuperació del seu patrimoni artístic. Es tracta de la restitució d’una còpia mimètica de les pintures romàniques que presidien l’atri del temple i que ara els visitants poden contemplar al lloc on es van pintar originalment, conegut popularment amb el nom de “porxos pintats”.
L’atri de la col·legiata de Sant Vicenç va ser el recinte funerari dels vescomtes de Cardona que van patrocinar el temple religiós com a símbol del seu poder. L’espai tenia també funcions religioses en els actes litúrgics de la comunitat de canonges i constituïa l’espai previ a l’entrada de la col·legiata, element més destacat del conjunt del castell de Cardona.
Paral·lelament a la restitució de les pintures murals, es va museïtzar l’interior de la col·legiata de Sant Vicenç amb l’objectiu d’explicar als visitants la història de l’edifici i els elements arquitectònics més destacats (a través de) d’aquesta obra única del patrimoni arquitectònic català. L’actuació compren la instal·lació d’uns plafons museogràfics amb informació històrica de l’edifici i (la reproducció d’) un audiovisual que explica el procés de restitució de les pintures murals del porxo.
Mil·lenari de la Col·legiata de Sant Vicenç
L’any 1019, el vescomte Bermon, aconsellat per l’Abat Oliva, bisbe de Vic, va fer una importantíssima dotació a l’església de Sant Vicenç del Castell, fet que va permetre emprendre la construcció del gran temple que coneixem avui en dia. Aquest any 2019 es commemora el mil·lenari d’aquell fet que va suposar la fundació d’un dels monuments més importants del romànic català: la Col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona.
Programa Patrimoni en Acció
El projecte de restitució de les pintures s’ha dut a terme en el marc del programa Patrimoni en Acció, una iniciativa conjunta de l’Obra Social “la Caixa” i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, amb l’objectiu de fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català.
Zelig Comunicació gestiona la difusió d’aquest programa que inclou actuacions a monuments com la cartoixa d’Escaladei, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, Empúries o el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, entre d’altres.
Ara tens l’oportunitat de redescobrir una obra mestra de l’arquitectura catalana del segle XI i és un referent internacional del primer romànic.
Tota la informació que necessites la trobaràs a la pàgina web: http://monuments.mhcat.cat/castell_de_cardona
