Fins al 10 d’abril, l’Arts Santa Mònica acull l’exposició ‘Paraules pixelades: La literatura en l’era digital’. La mostra, comissariada per Laura Borràs i Giovanna di Rosario, especialistes internacionals en literatura digital i directores del grup Hermeneia de la Universitat de Barcelona, permet al visitant fer un recorregut pel passat de la forma literària més recent, alhora que obre itineraris possibles per transitar els seus camins entre gèneres, temàtiques i suports.
L’exposició vol mostrar una realitat literària encara emergent que neix en entorns digitals i des de procediments digitals. Es tracta de la primera exposició de gran format de la literatura electrònica que es fa arreu del món.
Segons Borràs i Di Rosario, aquesta literatura digital compta amb unes característiques que es poden explicar partint de la base dels diversos elements de complexitat que presenta: la física (què és i com és); l’autoria (qui la fa, el programador, la màquina…); la receptiva ( les lògiques de lectura que l’entorn digital i els formats diversos utilitzats pels creadors determinen); la tipològica (la varietat i la confusió de gèneres, la hibridació d’una escriptura de l’ara i l’aquí); i la perceptiva (com llegim, amb què ho fem, etc.).
El recorregut de l’exposició és cronològic. S’inicia amb la literatura de paper i Julio Cortázar i Raymond Queneau, com a exemples de l’origen de la lectura no lineal. I acaba en la més absoluta actualitat, és a dir, amb la literatura informàtica.