La indústria publicitària està vivint un moment de transformació, impulsat pels canvis en els hàbits de consum dels mitjans per part dels usuaris, després de l’explosió de l’ecosistema digital.
Segons Félix Muñoz, consultor i exdirector de comunicació de Coca-Cola, en el marc de The Future of Advertising 2018 organitzat per MarketingDirecto.com, l’actual model imperant en la indústria publicitària “té data de caducitat”, de manera que cal “reinventar-se”.
Muñoz assenyala que cal entendre la publicitat no com a sinònim d’anuncis, sinó com “la capacitat d’influir en les persones i fer que els negocis funcionin”. En aquest sentit, el màrqueting amb influencers és –i serà– clau gràcies als nombrosos avantatges que té per a una marca o anunciant.
Però, abans de plantejar una col·laboració amb un influencer, haurem de tenir present diferents aspectes: en primer lloc, seleccionarem aquell que més s’adapta a les nostres necessitats, en funció de la temàtica que tracti, l’activitat empresarial, el nombre i/o el grau de fidelització dels seguidors, i el pressupost disponible, entre altres.
Segons la temàtica, podem trobar molts tipus d’influencers. La revista Forbes ha publicat recentment les llistes dels influencers més importants a nivell mundial especialitzats en mascotes, moda, entreteniment, videojocs, viatges, fitness, bellesa, decoració, gastronomia, tecnologia i nens. A més, altres aplicacions com Instagram ens poden resultar útils en la cerca de l’influencer. Des de l’any passat, l’aplicació permet seguir per etiquetes, mostrant a la pàgina d’inici aquelles fotos recents de les etiquetes que segueix l’usuari.
En funció de l’activitat empresarial, es realitzarà una primera selecció d’influencers per temàtica perquè els seus seguidors coincideixin al màxim possible amb el públic objectiu que volem impactar. Hi haurà ocasions en què interessarà arribar a molta gent amb un influencer més genèric, i d’altres en què voldrem arribar a un públic més segmentat per interessos, encara que arribem a menys persones.
Finalment, un altre dels factors que determinen la remuneració d’una col·laboració és el nombre de followers o seguidors de l’influencer. Les empreses petites treballen habitualment amb pressupostos més ajustats i amb influencers que tenen menys seguidors però una gran ràtio d’engagement –la relació entre el nombre d’interaccions i el nombre de seguidors–. D’altra banda, les grans marques també opten per col·laboracions amb petits influencers que en ocasions resulten més creïbles i propers.