La Virreina Centre de la Imatge i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenten en el marc de les exposicions programades per ambdós espais, dues mostres fotogràfiques sobre la transformació urbanística i social de la ciutat de Barcelona.
D’una banda l’exposició Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004 , que es podrà veure a La Virreina fins al 26 de juny, aborda amb prop de 1.000 imatges la iconografia fotogràfica de l’evolució urbanística de la ciutat, sota la mirada de Jorge Ribalta, artista, crític i comissari independent.
El recorregut, format per 18 sales, repassa sis grans moments històrics; l’aprovació del pla Cerdà i l’Exposició Universal; el sorgiment de la premsa gràfica, l’obertura de la Via Laietana i la reforma de Montjuïc i l’eclosió de les retòriques del Modernisme arquitectònic i artístic; els anys trenta i la Guerra Civil; l’hegemonia del paradigma humanista i el nou fotoperiodisme de la Transició; el sorgiment del nou estil documental topogràfic en relació amb la recuperació de la ciutat i l’auge del moviment veïnal; i, per finalitzar, les noves lluites socials on la imatge adquireix una nova centralitat, tant en la gestió municipal com en el conflicte social.
D’altra banda, l’exposició de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Pérez de Rozas. Crònica gràfica de Barcelona. 1931-1954, està dedicada a la saga de fotògrafs Pérez de Rozas, uns dels principals cronistes gràfics del fotoperiodisme barceloní durant el segle XX.
La mostra està formada per 123 fotografies, en còpies d’època o en retalls de premsa, i 600 fotografies més en format digital, que retraten la Segona República, la Guerra Civil i els primers quinze anys del franquisme. En aquest cas, l’exposició es podrà visitar fins al 21 de maig.