El 2013 ja està acabant, i com ja és costum des de el 2001, Google presenta el seu Zeitgeistanual (“Esperit del temps” en Alemany), és a dir, les cerques més realitzades durant l’any a tot el món.
Nosaltres hem volgut observar quines són les llistes de paraules més buscades i quines han experimentat un creixement exponencial més elevat a nivell d’estat i comparar-les amb les internacionals.
El Nadal és una època perfecta per sortir a gaudir de l’art i de la culturaamb les desenes d’activitats que t’ofereix una ciutat tant completa com Barcelona.
En aquest post hem fet un bon recull de propostes. Seguiu-nos!
La Virreina Centre de la Imatge. Del 5 de desembre fins al 16 de maig. Gratis.
Existeix una identitat visual a Barcelona? Aquesta és la pregunta que es deriva d’aquest recull de la cultura visual fotogràfica de la ciutat de Barcelona en els darrers 10 anys. A través de 500 imatges, repartides en 11 blocs temàtics, podreu veure petits relats de carrer que conformen l’imaginari de la ciutat. Moda, comerç, formes urbanes, art contemporàni, retrats o fotoperiodisme són alguns dels gèneres fotogràfics i temàtiques que us trobareu.
MNAC. Del 12 de desembre fins al 25 de maig. Consultar Museu.
Us proposem submergir-vos en l’univers del Raval dels anys 60 de la mà de Joan Colom, pioner del fotoperiodisme al nostre país. A través de més de 500 fotografies desde els seus inicis en els anys 50-60 fins al treball inèdit de 1990 al 2010, podreu veure l’evolució del barri. Hi trobareu les imatges més conegudes, peces quasi clandestines del Barri Xino de Barcelona: fotos en blanc i negre de la gent del carrer que han esdevingut icones.
Arriba la segona edició del DesignMarket, una bona oportunitat pels amants del disseny de trobar idees i regals per Nadal. Hi trobareu làmpades, joguines, mobiliari, productes per a la llar i objectes de papereria per a totes les butxaques. A més, es destinarà una zona per a la realització de tallers.
Ajuntament de Barcelona. Del 19 de desembre fins al 6 de gener. Gratis.
L’Ajuntament acull aquestes festes una original exposició amb figures de Naixement napolitanes dels segles XVIII i XIX i pessebres mallorquins procedents del fons del Museu Etnològic de Barcelona i del Museu Frederic Marès. Aquesta és una de les activitats que commemoren el Tricentenari 1714-2014 que ens parla dels forts vincles que, a finals de l’edat mitjana, unien els regnes de Nàpols i de Mallorca.
Si encara no hi heu anat ara és un bon moment per donar un tomb pels últims 50 anys d’història de la moda a la capital catalana! Podràs esbrinar com ha evolucionat el disseny i confecció de roba seriada en la indústria tèxtil de Catalunya i com està posicionada la marca Barcelona en el món de la moda internacional.
Església Sant Pau del Camp. Del 12 fins al 23 de desembre.
Hem seleccionat alguns dels concerts que es faran en aquesta església romànica en ple barri del Raval.
Divendres 20 DES, 19,30 h. Audició de Cant Gregorià. Aportació 10 euros. La recaptació serà en benefici del Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines.
Dissabte 21 DES, 18,30 h. Orfeó Laudate (programa a confirmar).
Diumenge 22 DES, 18 h. Concert nadalenc de les Corals del Barri. Entrada gratuïta.
Dilluns 23 DES, 20 h. El grup Música Reservata de Barcelona interpretarà peces de Tomás L. de Victoria, Francisco Guerrero, Antoni Nicolau i nadales catalanes (versió coral de Joan Hostalrich). Entrada 10 euros.
CaixaForum. Fins el 29 de desembre. Gratis diumenges.
Per aquells que penseu que l’art contemporani és difícil d’entendre, teniu la oportunitat d’apropar-vos-hi amb aquesta exposició temporal. Art dos punts és un repàs per la cultura del segle XX i el concepte de modernitat. Cada obra està explicada i contextualitzada per fer de la visita un recorregut sensorial i únic a través del món personal però a la vegada universal dels artistes que s’exposen.
Si parlem de Jaume Mateu, ben segur que a molts de vosaltres no us resultarà familiar aquest nom. En canvi si parlem de Mateu amb el seu àlies, Tortell Poltrona, segur que molts dels qui ens llegiu us vindrà un somriure a la cara tot recordant els bons moments i els farts de riure que vau compartir amb el Pallasso.
I és que ja fa molts anys que Jaume Mateu, sota el seu nom artístic Tortell Poltrona, va pujar per primer cop als escenaris com a còmic i pallasso. Des de llavors, l’any 1974, juntament amb la seva dona, Montserrat Trias, ha dedicat la seva vida a aquest ofici, revaloritzant-lo, cultivant i investigant els valors escènics i socials de la figura del pallasso.
Tortell Poltrona és conegut també pels seus projectes entre els que destaca la cofundació de Pallassos sense fronteres,una pionera ONG amb la que ha portat la seva creativitat a camps de refugiats i zones castigades per conflictes bèl·lics de Croàcia, Serbia, Bosnia, Kosovo, Sahara o Etiopía, entre d’altres. Els pallassos i pallasses sense fronteres són artistes amb un gran recorregut en el món del circ, teatre, titelles o altres disciplines que treballen com a voluntaris regalant somriures allà on més fa falta.
La creació del Circ Cric l’any 1981 o la intensa tasca de captació de nous públics per mitjà del programa ‘Un dia de circ’, també han estat pilars fonamentals de la seva llarga trajectòria en el món del circ.
Ara tota la seva tasca dedicada a aquest ofici, se li ha reconegut amb el Premi Nacional de Circ 2013, concedit pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.
Avui en dia ens resulta molt fàcil poder saber quins són els temes del moment, els temes del dia, sobretot gràcies a Twitter i els seus famosos ‘Trending Topics’: les paraules o frases que es repeteixen més a la xarxa social en un moment concret. Ara, per poder descobrir quins ho eren fa anys, Google també ens ho posa molt fàcil amb Google Ngram Viewer, una eina que et permet buscar i comparar quantes vegades apareix una paraula o frase entre 1500 i el 2013 en els més de 5 milions de llibres digitalitzats de Google Books.
Només has d’escriure els noms separats per comes, establir les dates que t’interessin i escollir el número de paraules a comparar perquè l’eina pugui crear el gràfic correctament. Està disponible en anglès, francès, espanyol, alemany, xinès i rus.
Ho hem volgut provar amb les paraules: “Publicidad”, “Marketing” i “Propaganda” per descobrir quina de les tres paraules surt més cops en llibres de la bases de dades de Google i en quin any. Amb el gràfic veiem que la paraula “Propaganda” té el seu punt àlgid entre els anys 1935 i 1940, dades que podem explicar per el creixent ús d’aquesta tècnica en les polítiques dels règims dictatorials de l’època i els milers de llibres que es van escriure al respecte. També observem que la paraula “Publicidad” ja apareixia en llibres d’abans del s.XV i que, en canvi, el “Marketing” neix en la dècada dels 60.
Cal tenir en compte, per no arribar a conclusions precipitades, que les dades de Ngrams’extreuen de paraules descontextualitzades i que només apareixen en els llibres escanejats per Google Books. Tot i així, l’aplicació Ngram Viewer, permet a l’investigador realitzar cerques molt específiques i no només conèixer la informació continguda en els textos escrits sinó també realitzar anàlisis estadístics sobre els continguts publicats.
El millor d’aquesta aplicació? És molt senzilla d’utilitzar i és una magnífica eina de recerca per historiadors, lingüistes, sociòlegs o simplement curiosos.
El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí celebrarà el proper divendres 13 de desembre a partir de les 18h una jornada cultural que comprendrà la inauguració de l’exposició Les cançons de la roda del temps de Salvador Espriu, del Grup Polièdric, i la projecció del documental Plantant una llavor, de Leandre Romeu i Josep Saperes, membres de l’Associació La Conca 5.1.
El Grup Polièdric presentarà la seva interpretació personal de Les cançons de la roda del temps de Salvador Espriu. Es tracta d’una aproximació des de diferents disciplines artístiques a aquestes dotze cançons, que constitueixen la part central del llibre El caminant i el mur. L’exposició es podrà veure al museu fins el dia 12 de gener.
Plantant una llavor és una aproximació documental a la Conca de Barberà per esbrinar l’evolució del món del vi, l’enoturisme, el territori, l’agricultura i la cultura de la comarca. Un total de 40 testimonis donen compte del passat, present i futur, de les alternatives i de la visió exterior del territori.
Participaran en els actes el pintor Joan Descals, en representació del Grup Polièdric; els directors del documental; el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament de la Conca de Barberà, Josep Maria Poca Casanovas; i el director de la Fundació Lluís Carulla, Carles Duarte.
Cada cop més la tecnologia té un paper més important en les nostres vides. Tant, que ja hem modificat molts dels nostres hàbits i costums, i mica en mica anem canviant i adaptant-nos a una nova manera de fer les coses.
Ja no ens comuniquem entre nosaltres de la mateixa manera, no treballem com ho fèiem fa 15 anys. Tot està canviant. Des de reservar hora a un restaurant a comprar entrades pel cinema: ara tot es pot fer amb un sol click.
Inevitablement aquests canvis estan arribant a tots els sectors i àrees de la nostra societat. També a l’educació. Les noves tecnologies poden ser una eina genial per millorar la nostra feina i facilitar als docents les seves tasques administratives perquè puguin centrar-se en les educatives.
Aquest és el punt de partida de Clickedu, una plataforma escolar integral amb la que ja hi treballen més de 350 centres en tot l’estat espanyol, i que ara treballa en la seva expansió internacional.
La plataforma Clickedu permet simplificar les tasques de gestió dels centres escolars: des de la programació i el desenvolupament del contingut de cada curs per part dels professors, al seguiment diari de l’evolució dels alumnes en cada matèria, passant pel control d’accés al menjador o de l’avís automàtic als pares si l’alumne no assisteix a una classe.
Les escoles que ja estan treballant amb la plataforma, veuen com els està ajudant a millorar la intercomunicació amb tota la comunitat educativa, és a dir, entre l’alumnat, les famílies i el personal del centre, així com les tasques administratives de les escoles. I tot això ajuda a aconseguir el que és realment important: millorar el rendiment dels alumnes.
L’actor canadenc Michael J. Fox, conegut, entre d’altres papers, per ser el protagonista de la famosa trilogia Regreso al futuro, va ser diagnosticat amb Parkinson als 30 anys. L’any 2000 va crear la fundació que porta el seu nom: la Michael J. Fox Foundation, per impulsar la investigació sobre aquesta malaltia neurodegenerativa, la més comú després de l’Alzeimer.
Recentment, la fundació de l’actor va presentar a l’Hospital Clínic de Barcelona el seu nou projecte per lluitar contra el Parkinson: el Fox Trial Finder. Es tracta d’un buscador online que permet connectar de manera anònima tant pacients de Parkinson com persones sanes, amb els assajos clínics que necessitin voluntaris de manera urgent.
El 40-70% dels assajos clínics que es realitzen arreu del món s’endarrereixen per falta de participants, segons dades de la fundació. D’aquesta manera pacients i familiars s’involucren més en el descobriment de nous tractaments.
Des de el passat mes de novembre, Espanya forma part dels països que disposen d’aquesta eina, com són França, Itàlia, Àustria i Alemanya.
La base de dades inclou tant estudis per provar nous fàrmacs com estudis observacionals per entendre globalment el desenvolupament del Parkinson, tots ells es publiquen al web desprès de la aprovació d’un comitè ètic.
Els voluntaris només han d’omplir un formulari amb la seva localització geogràfica i el seu historial mèdic. L’eina compara aquesta informació amb la bases de dades de assajos clínics registrats i retorna una llista amb els estudis que millor s’adaptin a la persona. El voluntari pot posar-se en contacte amb els investigadors de l’assaig i també rebre notificacions sobre els estudis que més li convinguin.
Podeu trobar més informació d’aquesta interessant iniciativa aquí.
Abans de la presentació, Els Amics d’Els Clàssicsvan poder gaudir d’una visita guiada exclusiva al Monestir de Pedralbes, una joia del gòtic català, on van conèixer com era la vida diària de les monges clarisses que hi van fer vida fins l’any 1983.
A les 19:30h va començar la presentació del llibre amb un gran èxit de participació. Van participar l’Eduard Verger, en Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla i l’Andreu Galan, que va fer una original i molt personal lectura dels poemes de Joan Roís de Corella.
Perills d’amor és una selecció de poemes i narracions centrats en les fatalitats i els desenganys que comporta la passió amorosa duta a l’extrem. Des de poemes d’amor no correspost com La balada de la garsa i la merla fins a narracions tràgiques com la Història de Jasòn i Medea.