En els últims temps estem sentint parlar molt del Metavers i de les seves aplicacions pràctiques en el mon de l’entreteniment, l’educatiu, el sanitari o l’empresarial, entre d’altres.
Però, ¿que és el Metavers? ¿I perquè, tot i reconèixer que encara estem a la prehistòria, grans companyies com Facebook o Google estan mostrant tant d’interès i prenent posicions estratègiques en aquest tema?
Segons la Wikipedia, El Metavers (del prefix «meta», que significa «més enllà» i l’arrel «vers», derivat del mot «univers») és un concepte utilitzat generalment per a descriure una experiència immersiva i multisensorial en l’ús aplicat de diversos desenvolupaments tecnològics immersius d’internet.
Resumint, i fent-ho fàcil, el Metavers es un món virtual al que ens connectem mitjançant diversos dispositius i en el que realment tenim la sensació d’estar dins d’ell. En aquest univers paral·lel al món físic, sense les seves limitacions físiques o econòmiques, els humans creen el seu personatge o avatar i poden interactuar amb tots els seus elements i amb altres persones.
Tot i que els mons virtuals no son cap novetat, el que diferencia el Metavers és que aquest busca una realitat alternativa on, des de casa teva, poder fer les mateixes coses que fem avui dia a fora. I amb uns dispositius que permetran que el llenguatge corporal formi part de les interaccions del nostre avatar, registrant els nostres moviments i interpretant les nostres reaccions facials perquè la resta de persones puguin entendre com ens sentim
Per això les possibilitats pràctiques, i de negoci, son infinites. Sense moure’t de casa, sense importar el nostre aspecte físic, podrem viatjar a països exòtics, muntar el nostre propi negoci, passejar pel carrer i comprar en botigues virtuals, gaudir d’una visita al metge, assistir a un acte, a una classe o a una reunió de treball en directe o parlar i sentir-te a prop d’algun amic o familiar que viu molt lluny. I sempre amb una experiència completament immersiva.
Es diu que serà el gran pas evolutiu d’internet, de fet Facebook ja ha canviat el nom de la seva empresa mare a “Meta” i ha anunciat importants inversions en aquest camp.
Ara per ara, però, la tecnologia es cara i encara no pot fer-ho real al 100% . Caldrà estar molt atents, però, i veure amb quina rapidesa evoluciona aquest concepte que és molt nou i tot just està començant, però que segur que revolucionarà les nostres vides.