“When I was just a little girl
I asked my mother what will I be
Will I be pretty, will I be rich
Here’s what she said to me…
Que será, será?
Whatever will be, will be
The future’s not ours to see
Que será, será…?
Cantant la famosa cançó de “Que será, serà” que va popularitzar Doris Day als anys 50. Així obria la energètica presentadora Hel·lena Díez-Fuentes la primera jornada de l’INDI-I 2021 que, després de la benvinguda per part de les autoritats, va donar pas a un matí ple de interessants ponències i debats, complementades i enriquides amb la participació dels assistents a través de les preguntes del xat
Com cada any, el professor d’ESADE i membre del Consell INDI, Xavier Ferràs ens va posar al dia de les ultimes novetats i tendències en innovació d’arreu del món en el IND+I Update.
A continuació, va ser el torn de l’IND+I Club, el Club de lectura, en què diversos dels seus membres presenten i comenten llibres que els han semblat rellevants en matèria d’innovació i transformació digital.
Aquest any, connectades a través d’uns vídeos, 4 ciutats de tot l’estat ens van explicar la seva experiència amb els IND+I Club i ens van recomanar els llibres que més els van interessar.
L’espai de l’IND+I Talks va permetre conèixer una mica millor totes les oportunitats que es preveu que ofereixen els fons Next Generation EU, el paquet d’estímuls més gran que ha finançat mai la Unió Europea per ajudar en la reconstrucció d’una Europa posterior als efectes del COVID-19.
Després de que Raúl Blanco, Secretari General de Industria del Gobierno de España ens introduís en el tema, les representants de l’oficina de l’Alto Comisionado España Nación Emprendedora, Carolina Rodríguez y Maria González, van moderar un debat amb els impulsors de tres iniciatives que es preparen per presentar-se a les convocatòries d’aquest fons.
Josep Ametller (Ametller Origen), Juan Tomás Hernani (Satlantis) y Maria Salamero (Aguas de Barcelona) ens van presentar els seus interessants projectes que van ajudar a aclarir alguns dels dubtes que es tenen a l’hora de preparar les convocatòries que estan a punt de sortir.
Finalment, una conversa amb l’Ana Sanchez, CEO de Itimes Advisers y José Molero, Catedràtic de la Universidad Complutense de Madrid al voltant de la sobirania tecnològica i el paper del Foro de Empresas innovadores va tancar la intensa Jornada
La segona jornada del divendres 7 també tenia dos plats forts.
Després de les benvingudes institucionals i de diversos vídeos d’empreses que explicaven la seva experiència innovant i adaptant-se als nous temps, es va donar pas a una de les converses més esperades: “IND+I Science: de Atapuerca a Marte” amb dos ponents d’excepció, el Dr. Eudald Carbonell, co-director del Proyecto Atapuerca y vicepresident de la Fundació Atapuerca y David Ceballos, CEO d’Astroland, una agencia espanyola que té com objectiu establlir la primera colònia humana a Mart.
En el seu diàleg, vam poder entendre millor d’on venim i a on podem arribar i que, no ho oblidem, la innovació tracta de persones i de com ens podem adaptar millor a la nova era marcada per la tecnologia i la pandèmia.
Després de la breu intervenció de Teresa Riesgo, Secretaria General Innovación del Ministerio de Ciencia e Innovación del Gobierno de España que ens va presentar el paper que tindran els ecosistemes locals en la transformació “NGEU”, els assistents es van separar en diferents tallers per treballar i debatre els reptes i solucions que es presentaven en 13 diferents ciutats de la Red Inpulso. cada taller comptava amb un representant de la administració i d’una empresa local.
Després del comiat institucional, la Jornada es va cloure amb el sorteig de diferents regals entre tots els participants i amb els resultats d’una enquesta realitzada durant les dos sessions i a Twitter
Un any més, en aquesta edició reinventat, l’IND+I va aportar solucions transformadores i innovadores per donar resposta als reptes de la societat i el planeta que la pandèmia ha fet més patents.
Disseny gràfic: Manu Vaquerizo