La generació Z va acabar l’abecedari, ara arriba la generació Alfa per començar amb l’abecedari grec per anomenar les generacions que venen.
Però, per què és s’etiqueten les generacions? Quina és la utilitat?
Segons el centre d’estudis de Pew Research Center, analitzar les generacions ajuda a entendre de quina manera els esdeveniments globals, els canvis econòmics, tecnològics i socials influeixen en la manera en què la gent veu el seu entorn. Gràcies a la globalització, els canvis generacionals es donen de forma més homogènia entre els països d’arreu del món.
Es considera que la generació Alpha són els fills dels reconeguts “millennials”, nascuts a partir del 2010, any en el que Apple va treure per primer cop al mercat l’iPad. Anteriorment, les generacions estaven molt marcades pels esdeveniments històrics o socials importants. Roberto Balaguer, psicòleg i expert en l’ús de les xarxes socials, explica a la BBC Mundo que “ara, les generacions queden delimitats principalment, per l’ús d’una determinada tecnologia.”
Tenint en compte que les noves generacions van lligades a l’alt ritme de la transformació digital, cada cop hi ha menys diferències d’edat entre les generacions.
L’accés tan fàcil a l’entorn digital, on tot el coneixement està a tan sols un click, té efectes sobre les seves experiències vitals així com la manera com interactuen amb els seus companys. La generació Alfa es presenta com una generació marcada profundament per les noves tecnologies i les xarxes socials. Creixeran en un entorn més incert, fent front a canvis polítics i econòmics, i amb una certa pressió de liderar la lluita contra el canvi climàtic i la transició cap a un planeta més sostenible
Amb tot, els “Alfes” tenen unes característiques úniques que els diferencien de la generació que els precedeix:
- Hiperconnectats: estan connectats permanentment, és la seva manera de viure el dia a dia. Això els converteix pràcticament en experts en noves tecnologies, fet que els hi obre moltes oportunitats, entre elles d’aprendre en un entorn digital.
- Independents: són capaços de gestionar la seva identitat dins l’esfera online. Els agrada que les seves opinions i necessitats es tinguin en compte.
- Visuals: prefereixen consumir contingut en format vídeo.
- Diversos: no només es refereix a diversitat de gènere, geogràfica o ètnica, sinó diversitat de gustos, estils de vida i punts de vista.
A les característiques positives d’aquests individus, se li sumen opinions de neurocientífics i psicòlegs que han identificat possibles conseqüències negatives:
- Reducció del temps d’atenció: estan tan acostumats a fer una lectura ràpida de la informació que han perdut la capacitat d’estar concentrats durant estones més llargues quan les tasques ho requereixen.
- Menys temps per socialitzar: la hiperconnectivitat en la qual viuen deixa menys temps per la socialització “tradicional”. De fet, els individus d’aquesta generació, han transferit el contacte social cap a les xarxes socials.
- Es diu que l’increment de l’ús dels smartphones i les xarxes socials s’ha pogut vincular a un augment de patologies com l’ansietat, depressió i sentiment de soledat en els més joves.
Per arribar a l’audiència “Alfa”, doncs, l’estil de comunicació haurà d’anar més enllà, s’ha de transmetre el missatge de forma memorable per atraure l’atenció tan limitada d’aquests individus. S’haurà d’adoptar una comunicació que sigui capaç d’oferir-los les respostes a les preguntes que es facin, que siguin convincents i, sobretot, que es puguin trobar a Google.