Un be blanc com el cotó prèviament empolainat passeja per la ciutat menorquina de Ciutadella a espatlles d’un home, l’home del be. Els dos personatges esdevenen còmplices d’una tradició mil·lenària que es celebra com a pròleg de les festes de Sant Joan.
Durant la celebració “Des be de Sant Joan” un anyell mascle és vetllat fins a la matinada a la casa familiar de l’home del be, aquest any Llorenç Bosch, on és exposat i admirat per la població curiosa que s’hi acosta. Aquest personatge que representa Sant Joan Baptista recorre tota la ciutat amb el blanc i polit Agnus Dei sobre les espatlles.
A les 6 del matí familiars i amics fan els últims preparatius tals com les decoracions per al pelatge de l’anyell i les pells del vestit de Sant Joan. Abans d’iniciar la ruta l’home del be rep la marca de la creu de Sant Jordi amb pintura vermella al front, peus i braços i carrega l’anyell.
Però, el famós home del be no va sol, el Diumenge o Dia Des Be l’acompanya una comitiva, la junta de “caixers”, que simulen els antics representants de la noblesa, clergat, artesania i pagesia juntament amb el flabioler qui anuncia a cops de tambor i flabiol les ordres festives.
Al toc del flabiol empren camí descalç, amb quaranta quilos de pes a sobre. Un recorregut que dura aproximadament 15 hores i que compta amb unes 102 parades en diverses llars que rebran el be i permetran que el protagonista descansi el pes durant no més de cinc minuts. Antigament aquestes visites a l’ajuntament, entitats, bisbat, etc. tenien una finalitat recaptatòria per a sufragar diverses despeses del sant.
Cap al final de peregrinatge la comitiva arriba a cal “caixer casat”, qui custodia la bandera de les festes, i convida els membres de la comitiva a fer un glop per a celebrar el final de la ruta.