El passat diumenge es va inaugurar el nou edifici del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí. Una clara aposta de la Fundació per incrementar la seva labor pedagògica i, alhora, dotar de nous recursos el Museu de la Vida Rural. Obra de Dani Freixes, que ja va ser l’encarregat de la darrera ampliació del Museu, el nou edifici té dues plantes i una superfície propera als 800 metres quadrats. La planta baixa es destina, en la seva major part, a zona d’exposició de peces de gran volum, majoritàriament carros i maquinària agrícola de grans dimensions. Hi ha també, en aquesta planta, una nova zona d’arxiu. El pis superior és una àrea pedagògica, amb dos aules per a la pràctica de tallers, cursos, exposicions temporals, projeccions i demés actes. A més, té una petita zona de repòs per als visitants. L’edifici annex està connectat físicament tant amb l’edifici nou del Museu com amb l’antic.
Aquesta és la segona ampliació que viu el Museu de la Vida Rural en els últims temps després que l’octubre de 2009 l’entitat inaugurés noves dependències i una profunda modernització del seu llenguatge museogràfic.
El Museu de la Vida Rural, de la Fundació Lluís Carulla, es va inaugurar el 1988 a la casa pairal de la família Carulla a l’Espluga de Francolí. Vint-i-quatre anys després, el museu es troba en un moment d’esplendor, amb el bon acolliment de l’ampliació i remodelació del 2009, que l’ha situat com un dels museus de referència del país, i ara amb l’ampliació d’un nou edifici.
El museu va néixer amb la idea de donar a conèixer el passat de la ruralia, de preservar i difondre’n el llegat cultural, i amb l’ampliació es va aconseguir perseverar en la idea originària, però fer-ho, a més, amb les eines pròpies del nostre temps. D’aquesta manera s’ha aconseguit un museu dels més moderns del país, per parlar dels temes més antics, i per tant més propis, com l’agricultura.