El CaixaForum de Barcelona acull fins al 19 de juny l’exposició ‘Impressionistes i moderns’ formada per les obres mestres de la Philips Collection, una de les col·leccions més grans dels Estats Units en art modern i avantguardes.
La mostra recorre els noms dels principals mestres de la pintura des del romanticisme fins a l’expressionisme abstracte a través de les obres de Manet, Courbet, Sisley, Van Gogh, Degas, Picasso, Modigliani, Kandinski, Pollock i Rothko, entre d’altres.
Duncan Phillips: “L’esperit compartit per artistes de diferents indrets del món i èpoques diferents ens demostra que l’art és un llenguatge universal”
Es tracta de la primera ocasió en què la Phillips Collection arriba, com a tal, a Barcelona, tot i que algunes de les seves obres ja havien passat puntualment per algun museu de la ciutat. L’exposició s’estructura en sis blocs que van des del romanticisme fins a l’expressionisme abstracte. En paraules de Duncan Phillips, “l’esperit compartit per artistes de diferents indrets del món i èpoques diferents ens demostra que l’art és un llenguatge universal”.
Se’ns dubte una oportunitat excepcional per poder contemplar les obres principals de la història de la pintura dels últims 200 anys!
La Unesco va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per celebrar-ho, la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades, celebra una gran festa de la paraula i les lletres arreu dels territoris de parla catalana.
Enguany, s’han programat més de 270 activitats diferents. L’acte central tindrà lloc el 21 de març al claustre de l’Arts Santa Mònica. Durant l’esdeveniment es llegirà el poema ‘Preneu les roses’, d’Olga Xirinacs, que serà llegit en català i en la seva traducció a l’armeni, el castellà, el quítxua o el romanès, aquest darrer, a càrrec de Marcela Topor, periodista i dona del president de la Generalitat.
Des de Zelig volem celebrar aquesta festivitat amb un parell de poemes. El primer, ‘Carta de Nadal a mon pare’ de Ponç Pons. El vam publicar a les nostres xarxes socials, però com que sabem que va agradar molt als nostres amics el volem recuperar!
Mai vaig ser caçador. M’agradava venir a Biniguarda amb tu per veure córrer es cans o fer cantar perdius. Quan tornàvem a Lô, caminant i d’enfora sentíem tocar ses campanes, el món era alegre i segur perquè em daves sa mà pes camí de sa vida. A ca nostra, amb ma mare pendent des fogons, trobàvem es germans i era gust i érem molts i sopàvem tots junts i escoltàvem sa ràdio. Es dissabtes fosquet em rentava en un còssil i després tu em servaves en es balancí. Amb humil fe de pobres em deies «Poncet, un dia serem rics. Tenim terra a l’Havana!», però a jo m’era igual perquè et tenia a tu que omplies de bondat amb ets ulls blaus sa casa. Vaig esser es més petit i es que et va escoltar més quan contaves històries de bruixes i dracs o rallaves amb por de sa Guerra Civil. Mentre tu molts de vespres tornaves cansat de sa fàbrica i feies hores extres dret tallant peces de pell dalt sa cambra fins tard, jo llegia embambat tots es llibres antics d’aquell oncle famós, parent teu, que va ser confessor de dos papes i ecònom de Roma. Sempre et veig satisfet. Duies un davantal i et posaves es llapis de marcar a s’orella. Jo et venia d’al·lot a veure a Ca’s Toribios i em besaves content i es mostatxos picaven. Quan es sou, que era magre, es fonia a un pot buit tu abraçaves ma mare i amb gest animós li somreies: «Maria, tot ho aclarirem!», i ella ho va aclarir tot i vam créixer feliços. Mos vas fer menorquins i amb s’exemple des fets mos vas dir i ensenyar que hem de ser bona gent. No te perdis pel camp. En sentir ses campanes, quan ja s’hagi fet fosc i tu tornis tot sol pes camins de sa mort, jo et donaré sa mà i vindré as teu costat perquè em contis històries o em rallis sense por de sa Guerra Civil. Esper que estiguis bé i al cel hi hagi diaris, i puguis caçar molt i passar de política. Si veus Déu conta-li que no va aclarir res, que hi ha guerres i fa feredat com va el món. Es Nadals me són trists i és com si en es betlem de ca nostra hi faltés s’alegria d’antany. Ses estrelles s’han fus i cap pastoret riu. Sempre tenc com un corc que em roega i fa mal. Des que te’n vas anar sent es pes d’un gran buit i no vull que te moris, mon pare, mai més.
D’altra banda, el poema de ‘Jordi de Sant Jordi’, en una magnifica versió en català actual pel poeta Carles Duarte, ens mostra com d’actuals són els clàssics medievals. També l’hem publicat altres vegades, però per aquest poema mai passen els anys!
XV
APRENC I DESAPRENC ALHORA CADA DIA
Aprenc i desaprenc alhora cada dia, i visc i moro, i faig d’enuig plaer, del mal temps faig que sigui bon temps, i hi veig sense ulls i sé sense saber, i, sense estrènyer res, el món abraço, volo pel cel i no em moc de la terra, i incessantment empaito el que fuig, i fuig el que em segueix i m’aferra.
El mal no em plau i sovint me’l provoco, estimo sense amor i no crec el que sé, em sembla un somni el que veig prop de mi, m’odio a mi mateix i als altres vull gran bé, i parlant callo, i sento sense escoltar, el sí tinc per no, i el cert em sembla fals, i menjo sense gana, i em grato sense picor, i palpo sense mans, i faig del seny follia.
Quan vull pujar, sense girar-me baixo, i davallant pujo corrent a un lloc alt, i rient ploro, i dormo desvetllat, i quan tinc fred em sento més calent que el foc, i a dretcient faig el que no vull, i perdent guanyo, i el temps volant va lent, i sense dolor ben sovint em queixo, i tinc el simple anyell per guineu falsa.
Colgant-me al llit em llevo i vestint-me em despullo, trobo lleugera la més feixuga càrrega, i quan em banyo crec que no em remullo, el sucre dolç em sembla fel amarg, el dia és nit i és fosca la claror, el temps passat se’m fa sempre present, el fort és feble i el tou ho tinc per dur, i, sense falta, em manca el que roman amb mi.
No me’n vaig d’un lloc i mai no m’aturo, el que no busco ràpidament ho trobo, del qui no em fio em tinc molt per segur, i el baix m’és alt i el que és lluny queda a prop, i vaig cercant el que no es pot trobar, i veig ben ferma la cosa remoguda, i el gorg profund és l’aigua d’un bassal, i el meu vigor ni em serveix ni m’ajuda.
Quan canto em sembla que em poso a udolar, i el que és molt bell ho trobo lleig, salvatge, torno d’un lloc abans d’haver-hi anat, i no tinc pau ni qui em faci la guerra. Tot això em ve de veure capgirats per fets contradictoris el món i la natura, i jo, que hi estic, a aquests fets, tan lligat em veig forçat a viure sense mesura.
Tornada
Que prengui cadascú el que més li plagui del meu poema, escrit en vers invers; i, si el mireu del dret i del revés, podreu treure el que és just d’un cas advers.
Arriba la Setmana Santa i de nou, ajuntaments, museus i altres institucions es preparen per oferir al públic un intens programa d’activitats per a totes les edats. A continuació us mostrem algunes de les activitats programades a Catalunya, que no podeu deixar escapar:
La Passió | Del diumenge 6 de març al 14 de maig. Diversos Municipis
La Dansa de la Mort | Dijous 24. Verges, Manresa i La Selva del Camp
Durant l’edat mitjana era un costum escenificar la mort de Crist mitjançant una dansa macabra, l’anomenada Dansa de la Mort. Tot i que tenim constància que es va escenificar en diversos municipis de casa nostra, com ara Cadaqués o Ripoll, només s’ha mantingut viva a Verges, on ha estat declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional. Tot i això, altres municipis l’han recuperat recentment i, per Dijous Sant, sota la llum de la lluna plena, els esquelets i calaveres surten a ballar pels seus carrers amb l’objectiu de recordar-nos el pas inexorable del temps i la fragilitat de la vida.
Processons de Divendres Sant | Divendres 25. Diversos municipis
També conegudes com processons del Sant Enterrament, les processons de Divendres Sant recreen passatges dels últims dies de la vida de Jesús a la Terra, tot escenificant diferents parts de la Passió de Crist fins al moment de la seva mort. Destaquen les de Tarragona, Perpinyà, Manresa, Montblanc, Sineu, Mataró, Alzira i El Cabanyal.
Fira Medieval | Del divendres 25 al dilluns 28. Cubelles i Hostalric
Com cada any, el cap de setmana de Setmana Santa, Hostalric torna a ser una majestuosa vila medieval. La celebració vol commemorar el passat medieval del municipi, centre del vescomtat de Cabrera que abraçava part de les actuals comarques de la Selva i el Maresme. A més, Cubelles enguany celebra la cinquena edició de la Fira Medieval. Com és costum, el comerç local tindrà un destacat protagonisme en la fira, amb un nou emplaçament davant del passeig del riu Ter.
Periscope es la aplicación que permite un video en directo, en cualquier momento, con un Smartphone. Comprada por twitter el año 2015, existe la posibilidad de enlazar ambas cuentas, ampliando así el alcance de las publicaciones. Por ejemplo, Twitter permite a los usuarios ver las transmisiones de Periscope des de su canal de noticias, hecho que supone una mayor audiencia.
A continuación, os explicamos cómo aumentar la audiencia de Periscope con la ayuda de Twitter:
Emitir la transmisión de Periscope por Twitter
Después de descargar Periscope (disponible para Android y iOS) nos aparecerá una pantalla que nos permitirá enlazar Periscope con Twitter. En este caso, es tan simple como autorizar a la aplicación para que use nuestra cuenta de Twitter.
A la hora de difundir un video, presionaremos el icono de la cámara de color rojo que nos aparecerá en la esquina inferior derecha de la pantalla. Este paso sirve para los dispositivos Android, ya que si usamos un dispositivo iOS, el icono nos aparecerá en la parte inferior de la pantalla.
A continuación, escribimos un título que describa nuestra emisión. Es importante que nos aseguremos que el icono de Twitter i la opción “público” están seleccionados.
Finalmente, seleccionaremos la opción “iniciar difusión” para empezar nuestra transmisión en directo. Si los usuarios hacen clic en el video, se expandirá la pantalla y podrán visualizar las interacciones de otros usuarios.
Conseguir que los usuarios de Twitter participen durante la emisión
Una vez estemos transmitiendo nuestros videos en directo a través de Twitter deberemos tener en cuenta el hecho que contamos con una audiencia en Twitter. En este sentido, podemos animarlos a participar en nuestras emisiones mediante preguntas, por ejemplo.
También podemos despertar el interés de nuestra audiencia respondiendo en directo a las preguntas de los usuarios. En este sentido, el compromiso de nuestro público será mayor o menor según con la eficacia como comuniquemos las cosas.
Ampliar nuestro alcance mediante Hashtags
Los hashtags se utilizan para clasificar y organizar los tweets. También son excelentes herramientas de descubrimiento. Los tweets que contienen videos de Periscope no son diferentes y deben incluir algún que otro hashtag.
Debemos tener en cuenta que cuando emitamos algún video, Twitter nos añadirá automáticamente el hashtag #Periscope.
Pero para llegar a más audiencia, podemos incorporar los hashtags más populares del momento. En este caso, deberemos añadirlos en el “titulo” que describe nuestra transmisión.
Promover la emisión mediante Twitter Ads
Los tweets tienen un alcance medio muy bajo, aproximadamente 1,85%. Podemos aumentar su alcance mediante Twitter Ads. Es una manera de promover nuestra transmisión más allá de nuestra comunidad de seguidores.
Antes de empezar a promocionar nuestros tweets (ya sean emisiones de Periscope o de otro tipo), necesitamos que nuestra cuenta de Twitter esté lista para poder usar la opción Twitter Ads.
Para empezar, vamos a Twitter Ads, seleccionamos nuestro país e indicamos si vamos a utilizar publicidad de Twitter por razones personales o de negocios. Una vez completado todo esto, llegaremos a una página con este aspecto:
Hacemos clic en el botón azul para crear una nueva campaña y seleccionamos el objetivo de nuestro anuncio. Si queremos promover una emisión de Periscope, deberemos seleccionar la opción “Video Views”.
Las emisiones de Periscope sólo se ejecutan durante 24 horas, por lo que podremos mantener el anuncio durante el tiempo que dure la emisión. Para maximizar nuestra inversión, debemos asegurarnos que el perfil de la audiencia sea el correcto. Twitter nos permite escoger las características de nuestro público mediante opciones de ubicación, genero, idiomas, seguidores, intereses o dispositivos utilizados.
Deberemos colocar una emisión en Twitter antes de poder promoverla. Por lo tanto, seleccionaremos un tweet existente.
Ver los resultados
Datos cómo el recuento de espectadores, el número de repeticiones y el tiempo medio pueden ayudarnos a evaluar la eficacia de nuestras emisiones de Periscope. Debemos tener en cuenta, que nuestro público de Twitter no responderá de la misma manera que los que ven las emisiones directamente des de Periscope.
Para analizar nuestras transmisiones en Twitter nos fijaremos en el número de favoritos, retweets y menciones. También podemos seleccionar el icono de actividad para ver los datos.
En este caso, tendremos en cuenta el número de impresiones que ha tenido el tweet, cuantas personas han hecho clic en el enlace y el número total de interacciones. Si hemos utilizado Twitter Ads tendremos opción a más datos.
Pero en resumen, todo lo que analicemos nos debe permitir dar respuesta a estas cuestiones:
¿Qué tipo de transmisiones debo realizar?
¿A qué hora del día debo emitir y promocionar mis transmisiones?
¿Quiénes están más comprometidos con nuestras emisiones?
Aprender que se ha hecho bien y que se ha hecho mal es fundamental para mejorar nuestras futuras emisiones.
En Zelig ya hablamos de Periscope y sus usos profesionales. Si quieres saber más de esta aplicación puedes consultar nuestro artículo
Del 10 de març al 3 d’abril, Barcelona acull el Mecal, el Festival Internacional de Curtmetratges i Animació, que enguany celebra la seva divuitena edició. El certamen compta amb una extensa trajectòria que l’ha consolidat com un dels festivals de curtmetratges més importants d’Espanya. Per la seva longevitat i qualitat, també és un referent entre els festivals de aquestes característiques a nivell internacional.
En aquesta edició, el festival ha programat més de 350 curtmetratges de 43 països diferents, els mateixos que l’any passat, 117 dels quals aniran a competició distribuïts en quatre seccions oficials: Internacional, Obliqua, Animació i Documental.
A més, el certamen comptarà amb l’assistència de Croàcia com país convidat i una de les activitats serà la projecció de les obres mestres de l’estudi d’animació Zagreb Film.
Mecal no es limita al període que dura el festival, sinó que organitza projectes durant tot l’any, garantint la seva presència per 8 mesos. Podem trobar entre els projectes que du a terme Mecal Rooftop, Mecal Air i Pre-Mecal.
Us deixem una mostra dels curtmetratges que es podran veure aquests dies.
Clickedu, la plataforma escolar que agrupa tots els mòduls necessaris perquè professors, famílies, alumnes, direcció i personal de secretaria desenvolupin les activitats relacionades amb el centre educatiu, participa a la vuitena edició de l’ITworldEdu. Es tracta d’un punt de trobada dels professionals del sector de l’Educació i de les TIC, organitzat pel Clúster Edutech, que se celebrarà dilluns 7 i dimarts 8 de març a la Fira de Montjuïc de Barcelona.
En aquesta edició Clickedu serà al congrés d’educació i tecnologia explicant la seva tasca al seu stand i convidant a cafè els assistents. A més a més, també tindran un Smile Totem on, qui vulgui, podrà fer-se un selfie i penjar-ho a xarxes explicant la seva visita al congrés.
L’ITworldEdu 2016, que enguany coincideix amb la Setmana de la Formació i el Treball, compartirà les novetats tecnològiques, experiències educatives i aplicacions innovadores per facilitar la demanda educativa. En aquest sentit, Vedruna Catalunya Educació, Grup Escoles Mataró (GEM) i l’Escola de Santa Coloma d’Andorra, que utilitzen Clickedu com a multiplataforma en el seu dia a dia, exposaran els seus projectes als assistents al congrés
Pots consultar la programació completa de l’ITworldEdu 2016 al següent enllaç
En este post te explicamos, paso a paso, como crear geofiltros en Snapchat, una de las aplicaciones con más éxito en la actualidad, debido a la gran cantidad de usuarios que la utilizan.
En concreto, Snapchat ofrece dos tipos de geofiltros; uno personal y otro para las empresas. Se trata de imágenes superpuestas sobre los snaps que únicamente son accesibles en localizaciones concretas y que no pueden estar activos más de 30 días.
La principal diferencia entre empresas y usuarios es que, estos últimos, no pueden incluir ninguna marca ni logotipo. Por tanto, normalmente lo utilizan en fiestas de cumpleaños, graduaciones o, en definitiva, celebraciones personales. Por otro lado, las empresas utilizan el geofiltro para promocionar sus marcas o negocios, y por lo tanto, Snapchat permite mostrar una marca o logotipo.
Para crear un geofiltro lo primero que debemos hacer es ir a la página On-Demand Geofilters y seleccionar la opción Create Now.
A continuación, debemos ingresar una cuenta de Snapchat. Verás que entonces nos aparecerá la opción de descargar plantillas de geofiltros. Estas plantillas se nos ofrecen tanto en formato PSD como en AI. Por lo tanto, podremos utilizar estas plantillas para crear nuestros propios geofiltros con Adobe Photoshop o Adobe Illustrator. Es necesario que el archivo sea PNG y con una anchura de 1,080px y una altura de 1,920px con un fondo transparente que se encuentre por debajo de 300 KB.
Una vez creada la imagen, subiremos el archivo a Snapchat. A través de la previsualización, podremos editar la imagen hasta conseguir el resultado deseado.
Cuando tengamos terminado el diseño, haremos clic en Siguiente y elegiremos las fechas para activar nuestro geofiltro.
A continuación, elegimos la zona donde los usuarios de Snapchat podrán visualizar nuestro geofiltro.
Dibujamos una barrera geográfica alrededor de la ubicación. En esta fase, Snapchat nos ofrecerá una estimación de precios basada en el tamaño de la barrera creada y las fechas seleccionadas.
En la última pantalla, podremos confirmar los detalles del pedido y confirmar si se trata de un geofiltro personal o de negocios. Esto no afectara al precio final del geofiltro.
El geofiltro deberá ser revisado después de enviarlo, por ese motivo, recibiremos un correo electrónico para saber si ha sido aprobado.
En caso afirmativo, podremos utilizarlo si nos encontramos en la zona que hemos especificado anteriormente. En el panel de control encontraremos datos como el número de personas que han visto el geofiltro o cuando caduca.
Los geofiltros pueden ser una buena manera de llegar a la gente en lugares específicos y promocionar un evento o negocio con nuestros amigos a través de fotos y vídeos. ¡Si tienes una cuenta Snapchat, asegúrate de probarlo, al menos, una vez!